مقالات

نام دامنه چیست؟ چطور دامنه ثبت کنیم؟

دامنه چیست

در دنیای وسیع وب، برای دسترسی به هزاران وبسایتی که در سرتاسر اینترنت قرار دارند و ما حتی از وجود برخی اطلاعی نداریم به یک حافظه ماشینی غول پیکر نیاز داریم تا تمام این آدرس ها را بخاطر داشته باشد! این آدرس همان چیزی است که در مرورگر وارد میکنید تا وارد سایت مدنظر شوید که اصطلاحا دامنه با domain نام دارد به عنوان مثال آدرس های google.com و facebook.com دامنه هایی آشنا برای همه ما هستند. پس برای دسترسی به وبسایت اولین چیزی که نیاز داریم یک نام دامنه مناسب و منحصر بفرد است که مثل کدملی برای افراد، هویت وبسایت ما را شکل میدهد.

امروزه به لطف سیستم نام دامنه (Domain Name System) یا همان DNS، کاربران به راحتی با وارد کردن آدرس دامنه میتوانند در کسری از ثانیه به وبسایت مورد نظر هدایت شوند و در پشت پرده این دامنه و DNS هستند که تشخیص میدهد چه سایتی مد نظر شماست. در ادامه با فرتاک مگ همراه باشید تا ببینیم دامنه چیست، چگونه کار میکند و چطور میتوانیم یک دامنه با مشخصات خوب تهیه کنیم.

دامنه چیست؟

نام دامنه عبارت متنی متشکل از چندین کاراکتر است که میتواند لاتین یا حتی فارسی باشد و به یک آدرس IP (مانند 192.168.0.1) مختص سرور اشاره میکند و به دست های پشت پرده میگوید که اطلاعات وبسایتی که کاربر منتظر دیدنش است روی چه سروری و در کجای دنیا قرار دارد. به بیان ساده تر، نام دامنه همان عبارتی است که کاربر در مرورگر خود وارد میکند تا به یک وبسایت خاص برسد. به لطف DNS، نیازی به حفظ کردن آدرس آیپی سرور میزبان آن سایت نیست و تنها کافیست همین نام دامنه را در مرورگر وارد کنید. مثلا fartakserver.com یک دامنه منحصر بفرد است. جالب است بدانید در حال حاضر در سراسر دنیا بیش از 300 میلیون نام دامنه‌ رزرو شده وجود دارد.

مدیریت دامنه

در سرتاسر دنیا مجموعه هایی وجود دارند که به آن ها ثبت کننده دامنه یا اصطلاحا رجیسترار (Registrar) گفته میشود که وظیفه ثبت و رزرو دامنه، تمدید، انتقال و مدیریت دامنه را برعهده دارند در حقیقت دامنه شما در رجیسترار در دیتابیسی از میلیاردها دامنه ثبت میشود. هرشخصی قصد راه اندازی سایتی را داشته باشد میتواند از طریق مجموعه های رجیسترار دامنه اقدام کند مثلا جوکر یک رجیسترار خارجی و ایرنیک یک رجیسترار ملی است. به طور کلی اگر بخواهیم دامنه های را از نظر رجسترار تقسیم بندی کنیم در دو دسته بندی زیر قرار میگیرند:

  1. دامنه های ملی (با پسوند ir.)
  2. دامنه های بین المللی (با پسوندهای com. و net. و…)

تفاوت دامنه و URL چیست؟

اصطلاح آدرس یا URL تحت عناوین منبع و یا لینک هم میان عموم رایج است و متشکل از چند بخش زیر است:

  1. پروتکل
  2. مسیر
  3. نام دامنه سایت

به عنوان مثال در آدرس https://www.fartakserver.com/search-domain بخش https پروتکل امنیتی شماست و نشان میدهد گواهی ssl روی هاست فعال و این دامنه و تمام آدرس های زیر مجموعه آن امن است و fartakserver.com آدرس دامنه شماست، search-domain نیز آدرس صفحه ای که با وارد کردن کل url در مرورگر، به آن صفحه هدایت خواهید شد. بنابراین artakserver.com دامنه سایت شماست اما https://www.fartakserver.com/search-domain یک url از این وبسایت است.

دامنه از چه بخش هایی تشکیل شده؟

نام دامنه معمولا از دو یا سه بخش تشکیل شده است که این بخش ها به کمک نقطه از هم جدا میشوند. اگر یک دامنه را از سمت چپ به راست بخوانیم اجزای دامنه متشکل از SLD و TLD است.

  • SLD: بخش اصلی دامنه و عبارتی که نشانگر برند شماست و دقیقا پس از WWW. نوشته میشود مثل fartakserver
  • TLD: در حقیقت پسوند دامنه شماست مثل COM.

از TLD‌ یا پسوندهای محبوب و رایچ که اغلب در بستر اینترنت میبینیم میتوان به .com یا .net و .org اشاره کرد. راستی هر کشور میتواند TLD‌ منحصر بفرد خود را داشته باشید مثلا در ایران دامنه های ملی پسوند IR دارند و این پسوند در دامنه نشان میدهد که یک وبسایت ایرانی است. هر شخص بنابر حوزه کاری و فعالیت خود میبایست دامنه ای با پسوند مناسب انتخاب کند.

تامین امنیت دامنه

هنگامی که یک دامنه از طریق رجیسترار ثبت و خریداری میشود، آن مجموعه مسئولیت دارد تا به صاحب دامنه در زمان نزدیک شدن به انقضای دامنه اطلاع رسانی کند و فرصتی برای تمدید دامنه بدهد اصولا از 14 روز قبل از رسیدن به تاریخ انقضا اطلاع رسانی های تمدید در قالب ایمیل ارسال میشود و بعد از تاریخ انقضا وارد دوره بازخرید میشوید و تا تعداد روزهای مشخصی حق تمدید دامنه را دارید و پس از آن دامنه از حالت رزرو شما خارج و برای ثبت مجدد توسط افراد دیگر در دسترس است و ممکن است نام دامنه را برای همیشه از دست بدهید.

برخی سودجویان یا اصطلاحا دلالان بازار دامنه از این موقعیت های حساس سوء استفاده میکنند و بدون توجه به برندینگ شما دامنه منقضی شده را میخرند و گاها باقیمت های چند برابر به فروش میگذارند. اصولا صاحبان اصلی به قیمت گزافی دامنه خود را از دلالان خریداری میکنند. بنابراین نکته مهم و اساسی این است که حتما در یک مجموعه منظم و معتبر دامنه خود را ثبت کنید تا در چنین شرایط بحرانی قرار نگیرید.

چطور دامنه ثبت کنیم؟

همانطرو که گفتیم امنیت ثبت کننده دامنه در بالاترین اولویت قرار دارد و معیار بسیار مهمی است چراکه انتخاب رجیسترار اشتباه میتواند آینده کسب و کار شما را به خطر بیندازد پس:

  1. در اولین گام یک مجموعه خوب و مطمئن را انتخاب کنید. فرتاک سرور ارائه دهنده خدمات ثبت دامنه ملی و بین المللی برای ارائه مشاوره تخصصی در کنار شماست.
  2. در گام بعدی براساس هویت برند خود یک نام مناسب و بیاد ماندنی انتخاب کنید.
  3. در گام آخر پس از ثبتنام در سایت ثبت کننده دامنه، نام دامنه را رزرو کنید.
  4. دامنه بین المللی تا حدود 10 دقیقه پس از ثبت فعال خواهد شد و درمورد دامنه ملی براساس نام انتخابی از 2 تا 48 سایت متغیر است.

برای ثبت دامنه ملی یا بین المللی میتوانید به وبسایت فرتاک سرور مراجعه کنید.

حالا که با مفهوم DOMAIN آشنا شدید و دانستید که دامنه چیست، در آموزش های بعدی فاکتورهای موثر در انتخاب نام دامنه را با هم بررسی میکنیم و یاد میگیریم که یک دامنه خوب چه ویژگی هایی دارد پس با مجله فرتاک همراه شوید.

پاسخ دهی

  • Rating
X