مقالات

plesk چیست؟ معرفی کنترل پنل پلسک

plesk

یکی از قسمت های مهم هر هاست نرم افزار مدیریت و کنترل هاست است که به آن “کنترل پنل” می گویند. این نرم افزار کمک می کند تا از طریق مرورگر به راحتی به قسمت های مختلف هاست دسترسی داشته باشید. از تنظیمات نسخه و برنامه های افزودنی گرفته تا دسترسی به فایل ها و ایمیل ها، همه چیز در کنترل پنل قابل دسترسی است. در حال حاضر 3 کنترل پنل سی پنل، دایرکت ادمین و پلسک بسیار محبوب هستند که تقریبا تمامی هاست های وب به یکی از این سه تا مجهز هستند.
یکی از این کنترل پنل های قدرتمند کنترل پنل پلسک نام دارد. در ادامه این مقاله به کنترل پنل کامل پلسک می پردازیم، با ما همراه باشید.
کنترل پنل پلسک (نرم افزار اتوماسیون میزبانی وب و مرکز داده) یک پنل مدیریت میزبانی وب است که برای مدیریت وب سرورها و ارائه خدمات میزبانی به کاربران استفاده می شود.
 این پنل از طریق رابط کاربری گرافیکی در مرورگر قابل دسترسی است و امکانات مختلفی را برای مدیریت سایت، دامنه، پایگاه داده، ایمیل و … در اختیار کاربران قرار می دهد. این سیستم از پنل مدیریت پلسک استفاده می کند که به کاربران این امکان را می دهد تا به راحتی و به سادگی وب سایت خود را مدیریت کنند. هاست پلسک شامل ویژگی های امنیتی، پشتیبان گیری، نصب آسان برنامه های تحت وب، دسترسی به فضای داده و موارد دیگر می باشد.

کنترل پنل پلسک چیست؟

کنترل پنل پلسک چندین مزیت مهم نسبت به سایر کنترل پنل ها دارد که باعث جذابیت آن برای مدیران هاست می شود. از جمله مهم ترین ویژگی های پلسک این است که هم روی ویندوز و هم بر روی لینوکس قابل نصب است و می تواند میزان منابع سرور مجازی را برای هر کلاینت کنترل کند.
بنابراین می توان آن را یک کنترل پنل همه کاره در نظر گرفت. بنابراین، اگر بگوییم پلسک یک نرم افزار فوق العاده است، اغراق نکرده ایم. اما به طور خلاصه، پلسک دارای ویژگی های زیر است:

  • مدیریت دامنه ها و ساب دامنه ها
  • مدیریت ایمیل و ارسال ایمیل
  • مدیریت پایگاه داده و کاربران
  • مدیریت فایل و FTP
  • نصب و مدیریت برنامه های PHP و Perl
  • مدیریت SSL و HTTPS
  • تنظیمات امنیتی سرور
  • مانیتورینگ منابع و نمایش آمار ترافیک
  • پشتیبان گیری و بازیابی اطلاعات
  • تعریف کاربران، نقش ها، دسترسی ها و سطوح دسترسی
  • ابزارهای پیکربندی
  • مدیریت خودکار DNS ها
  • و…

از سال 2018، کنترل پنل پلسک از سیستم های مدیریت محتوای محبوب و قدرتمند از جمله وردپرس، جوملا و دروپال پشتیبانی می کند. همچنین می تواند به سیستم های کنترل نسخه مانند Git و Docker متصل شود و از زبان های Ruby، PHP، Node.js و Python پشتیبانی می کند.
از آنجایی که این کنترل پنل در دو نسخه برای سیستم عامل های لینوکس و ویندوز ارائه می شود، دارای دو پشتیبانی مختلف برای وب سرورها و پایگاه های داده است. این وب سرور Apache و Nginx و سرورهای پایگاه داده Mysql، Mariadb و Potgresql و سرورهای پست الکترونیکی Dovecot، Postfix و Qmail در سیستم عامل لینوکس  پشتیبانی می کند.

سیستم عامل ویندوز همچنین از وب سرور ASP و سرورهای پایگاه داده MySQL و Microsoft SQL پشتیبانی می کند. یکی دیگر از ویژگی های بسیار جذاب کنترل پنل پلسک این است که با نصب افزونه ها، امکانات پلسک افزایش یافته و حتی مطابق با نیاز مشتری سفارشی می شود. اگرچه پلسک متن باز نیست، اما پشتیبانی از افزونه ها دست برنامه نویسان را برای توسعه پلسک باز گذاشته است.
یکی از راه های شناسایی پلسک، شناسایی محیط گرافیکی این کنترل پنل است. زیرا پلسک در هر به روز رسانی تغییراتی را در محیط کنترل پنل خود ایجاد کرده است تا دسترسی به ابزارها را آسان تر کند.

تاریخچه پلسک

اولین نسخه کنترل پنل پلسک در سال 1999 برای سیستم عامل لینوکس توسط دیمیتری سیموننکو توسعه یافت. سپس در سال 2000 شرکتی را بر اساس فروش و پشتیبانی پلسک راه اندازی کرد. اما در سال 2003، پلسک به SWSoft فروخته شد. در سال 2008 پلسک نام خود را به Parallels تغییر داد و در سال 2015 ارائه دهنده خدمات به Odin تغییر نام داد و در همان سال پلسک دوباره به یک سازمان مستقل تبدیل شد.
در سال 2017 یک شرکت انگلیسی به نام Oakley Capital سازمان پلسک را خریداری کرد و از آن زمان پلسک زیرمجموعه سازمان WebPros است. WebPros یک پلت فرم مدیریت سرور جهانی است که صاحب سازمان ها و نرم افزارهای اصلی از جمله Plesk، cPanel، WHMCS، XOVI و SolusVM است.

هاست پلسک چیست؟

زمانی که هاست یا سرور مجازی دریافت می کنید، باید قسمت های مختلف هاست را با کمک رابط کاربری و نرم افزار مدیریت هاست کنترل کنید. میزبانی که از کنترل پنل پلسک برای مدیریت و تنظیمات خود استفاده می کند، هاست پلسک نامیده می شود. در فرتاک سرور سرویس هاست پلسک برای کاربرانی که به هاست ویندوز باکیفیت نیاز دارند ارائه می شود.

نسخه های مختلف پلسک بر اساس مجوز تجاری

همانطور که در قسمت قبل اشاره کردیم، پلسک یک نرم افزار تجاری است و هزینه هر یک از لایسنس های آن نسبت به سایر کنترل پنل ها بیشتر است. به همین دلیل پلسک به منظور کاهش هزینه، نرم افزار خود را با قیمت های پله ای و برای کاربردهای مختلف ارائه کرده است که در ادامه به بررسی آن می پردازیم.

1- نسخه Web Admin Edition

این نسخه برای مدیریت یک هاست معمولی مناسب است و تا 10 دامنه را پشتیبانی می کند. قیمت سالانه این طرح 12.38 دلار در ماه است که در صورت استفاده ماهانه به 13.50 دلار افزایش می یابد.

2- نسخه Web Pro Edition

در این نسخه کاربر می تواند تا 30 دامنه را پشتیبانی کند و افزونه WordPress ToolKit نیز به صورت پیش فرض نصب شده است. همچنین می تواند چندین کاربر را ثبت و مدیریت کند و میزبانی اشتراکی را مدیریت کند که ویژگی های آن را بسیار به Web Host Edition نزدیک می کند. قیمت سالانه این طرح 18.79 دلار در ماه است که در صورت استفاده ماهانه به 20.50 دلار افزایش می یابد.

3- ورژن Web Host Edition

این نسخه برای شرکت هاستینگ مناسب بوده و شامل قابلیت مدیریت فروش می باشد. همچنین محدودیتی برای افزودن دامنه وجود ندارد. قیمت سالانه این طرح 32.54 دلار در ماه است که در صورت استفاده ماهانه به 35.50 دلار افزایش می یابد.

4- نسخه Business Plans

این نسخه بهترین نسخه پلسک است. در این نسخه علاوه بر امکانات کامل نسخه وب هاست، کاربر به تمامی افزونه های رسمی پلسک و تا 45 درصد تخفیف در کل سرویس دسترسی خواهد داشت. همچنین دسترسی به تمامی بخش های مدیریتی نیز در دسترس است. قیمت این طرح 250 دلار در ماه است.

مزایای کنترل پنل پلسک چیست؟

پلسک منبع باز نیست اما با اینحال بسیار منعطف است. جذابیت پلسک در این است که می توان روی سرورهای لینوکسی و ویندوزی پیاده سازی شود. شما میتواند یک هاست ویندوزی داشته باشید و با رابط کاربری جذابی که پلسک دارد، آن را مدیریت کنید بدون اینکه از بابت امنیت آن دغدغه ای داشته باشید.

1- رابط کاربری آسان و مستقیم

پلسک با وجود اینکه یکی از حرفه ای ترین نرم افزارهای مدیریتی هاست است، در عین حال شرایطی را ایجاد کرده تا افرادی که حرفه ای نیستند بتوانند به راحتی با این کنترل پنل کار کنند. همچنین ابزارهای راه اندازی به کاربران کمک می کند تا با چند کلیک ساده سیستم مدیریت محتوای مورد نظر خود را نصب و پیکربندی کنند. بنابراین پلسک یک محیط کاربرپسند است که هم برای کاربران حرفه ای و هم برای مبتدیان مناسب است.

2- امنیت بالا و امکان ارتقاء سطوح امنیتی

علاوه بر اینکه خود کنترل پنل پلسک امنیت بالایی دارد، چندین پلاگین دیگر نیز برای افزایش امنیت برای آن آماده شده است. پلسک با کمک ابزار Fail2ban به طور مداوم اطلاعات میزبانی شده روی سرور را اسکن می کند و این باعث شناسایی به موقع خطرات امنیتی می شود. فایروال پلسک به راحتی هکرها را شناسایی کرده و به سرعت IP آنها را مسدود می کند.

3- پشتیبانی از زبان های مختلف

از آنجایی که کنترل پنل پلسک یک نرم افزار محبوب و جهانی است، برای کشورهای مختلف ترجمه شده که کار با آن را برای کاربران آسان می کند. پلسک در حال حاضر به طور پیش فرض از 12 زبان از جمله انگلیسی، آلمانی، ژاپنی و چینی پشتیبانی می کند.

4- به روز رسانی مداوم

به روز رسانی خودکار به امنیت هاست پلسک کمک زیادی می کند و باگ های امنیتی جدید را پوشش میدهد همچنین قابلیت های جدیدی پس از هر بار بروزرسانی در دسترس قرار میگیرد کار با پلسک را آسان تر کند.

5- راه اندازی سریع و رایگان وب سایت

از آنجایی که پلسک از سیستم های مدیریت محتوا مانند وردپرس، جوملا و دروپال پشتیبانی می کند، به راحتی می توانید این سیستم ها را در کمترین زمان ممکن روی هاست پلسک نصب و راه اندازی کنید. این یکی از امکاناتی است که به صورت رایگان در اختیار کاربران قرار می گیرد. البته پلسک برای مدیریت هاست های ویندوزی محبوب تر است.

6- پشتیبانی از هر دو سیستم عامل ویندوز و لینوکس

اگر کاربر پلسک به هر دلیلی مجبور به مهاجرت از هاست ویندوز به هاست لینوکس و بالعکس شود، همچنان می تواند از پلسک و امکانات آن در هر دو سیستم عامل ویندوز و لینوکس بهره مند شود.
از آنجایی که پلسک نسبت به سایر کنترل پنل های موجود قدرتمندتر است و امکانات زیادی دارد، کار با کنترل پنل سی پنل یا دایرکت ادمین برای کاربران پلسک کمی دشوار است، زیرا اکثر ویژگی ها و دستورات موجود در خط فرمان در پلسک وجود دارد. کنترل پنل گرافیکی دارد و امکانات آن از نظر امنیت بسیار بیشتر از سایر کنترل پنل های موجود است. بنابراین ویژگی اجرا بر روی هر دو سیستم عامل نکته بسیار مهمی برای پلسک است.

7- طراحی واکنش گرا

کنترل پنل پلسک با طراحی ریسپانسیو ارائه شده است به این معنی که کاربران پلسک می توانند به راحتی وارد این کنترل پنل شده و کانفیگ مورد نظر خود را حتی با گوشی هوشمند خود و از طریق مرورگر بررسی و اعمال کنند.

معایب کنترل پنل پلسک چیست؟

یکی از معایبی که میتوان به کنترل پنل های مدیریت هاست وارد کرد، هزینه آنهاست به خصوص زمانی که یک وب سایت به تازگی راه اندازی شده است، معمولاً مهم است که هزینه ها را کاهش دهید. بنابراین کنترل پنل پلسک بیشتر برای وب سایت های پربازدید و بزرگ توصیه می شود و در این بین وب سایت های دولتی که امنیت پایگاه داده و اطلاعات آنها در اولویت است باید از کنترل پنل پلسک استفاده کنند که البته هزینه آن تقریبا زیاد است! مساله دیگر منبع باز نبود پلسک است. در ادامه بیشتر به این مسائل میپردازیم.

قیمت لایسنس بالا

 از آنجایی که پلسک از نظر عملکرد و امکانات بسیار قوی تر است، نمی توان پلسک را به دلیل قیمت بالای لایسنس آن مورد انتقاد قرار داد. می توان گفت پلسک ارزش خرج کردن را دارد. با این حال، قیمت بالای لایسنس پلسک را باید در نظر گرفت.

پلسک منبع باز نیست

 در مورد گسترش قابلیت های کنترل پنل پلسک، کاری جز توسعه با پلاگین نمی تواند انجام دهد. منبع باز نبودن پلسک کار را برای توسعه دهندگان حرفه ای کمی سخت می کند، اما پشتیبانی از افزونه ها در پلسک این مشکل را تا حد زیادی حل کرده است و مستندات توسعه پلسک راهنمای کاملی برای کاربران است که توسط این مجموعه ارائه شده. حالا که حرف توسعه پلسک به میان آمد خوب است که با برخی افزودنی های کنترل پنل پلسک آشنا شویم.

افزودنی های مهم پلسک چیست؟

یکی از ویژگی های مهم کنترل پنل پلسک پشتیبانی آن از افزونه ها می باشد. افزونه ها ویژگی های جدیدی را به پلسک اضافه می کنند و کار را برای کاربر بسیار آسان می کنند. در لیست زیر مجموعه ای از مهم ترین پلاگین های پلسک را به همراه کاربرد آنها بررسی می کنیم:

1- Docker Remote

این افزونه بستری برای پیاده سازی فناوری های Redis، Mongidb و Memcached فراهم می کند که ممکن است سیستم عامل شما قادر به پیاده سازی آن نباشد. علاوه بر این امکان شخصی سازی برند پلسک بر روی هاست را به شما می دهد.

2- جعبه ابزار وردپرس

 این ابزار به شما امکان نصب، مدیریت و بهبود وردپرس را می دهد. به طور خودکار وردپرس نصب شده را به روز می کند. می تواند سایت های وردپرسی نصب شده روی هاست  را همزمان اسکن کند و مشکلات فنی پوسته ها و افزونه ها را بررسی کند.

3- DNSSEC

 مخفف عبارت “Domain Name System Security Extensions” است. این افزونه امنیت دامنه ها را بررسی و تایید می کند تا دامنه ها با امنیت بالاتر به DNS متصل شوند. از ویژگی های این افزونه می توان به تولید کلید امنیتی و پیکربندی rollover ها، امضا و لغو DNS بر اساس مناطق، مشاهده و کپی رکوردهای DNS و دریافت اعلان های DNS اشاره کرد.

Security Advisor -4

این ابزار برای بهبود و افزایش عملکرد امنیتی استفاده می شود. روزانه حدود 37000 وب سایت هک می شوند که بیشتر آنها به دلیل باگ های امنیتی تازه کشف شده است. این افزونه با به روز رسانی و بررسی مداوم قسمت های مهم وب سایت مانند SSL و کدهای اجرای سایت تا حد زیادی از هک شدن وب سایت ها جلوگیری می کند.

5- ابزار Git 1.0

این ابزار به شما کمک می کند وب سایت خود را به سرویس Git متصل کنید و همزمان کد آن را توسعه و به روز کنید. همچنین می توانید نسخه های مختلف کد را کنترل کنید و شاخه های توسعه مختلفی را برای اجرا انتخاب کنید.

6- Plesk Migrator

این افزونه یک رابط کاربری جدید به کنترل پنل Plesk اضافه می کند تا ویژگی هایی که قبلاً فقط از طریق خط فرمان در دسترس بودند از نظر گرافیکی نیز امکان پذیر باشند. به این ترتیب مدیر سایت سرعت بالاتری در پیکربندی هاست خواهد داشت.

7- Plesk events in slack

این افزونه برای اطلاعیه های اضافی در قسمت مدیریت هاست پلسک مورد استفاده قرار میگیرد و رویدادها را به کانال Slack یا کاربر مشخص شده ارسال می کند. زمانی که اطلاعات ادمین به روز می شود یا مشتری در حال تغییر بخشی از هاست و موارد دیگر است.

8- Rub

این افزونه امکان نصب و اجرای برنامه های زبان روبی را به هاست اضافه می کند. همچنین اجرای Ruby را در هاست مجازی فراهم می کند.

9- Node.js

این افزونه امکان نصب و اجرای برنامه های زبان Node.js را به هاست اضافه می کند. همچنین امکان نصب چندین نسخه مختلف بر روی لینوکس را فراهم می کند. با کمک این ابزار می توانید به راحتی فرآیند اجرای کدهای جاوا اسکریپت در سمت سرور (مانند شروع، توقف و راه اندازی مجدد) را کنترل کنید.

10- Speed ​​Kit

این افزونه با افزودن کدهای جاوا اسکریپت قادر است از بارگذاری مجدد بسیاری از فریمورک های اضافی جلوگیری کرده و سرعت بارگذاری سایت را بین 50 تا 300 درصد افزایش دهد. این افزونه تاکنون 7000 وب سایت را تحت پوشش قرار داده و به صورت ماهانه به 200 میلیون کاربر خدمات ارائه می دهد. این افزونه میتواند تا 25000 درخواست در ثانیه را پشتیبانی کند.

11- Kernelcare

این افزونه می تواند سرورهای لینوکس را در برابر نقص ها و آسیب پذیری های مهم امنیتی محافظت کند. هر 4 ساعت یکبار به روز رسانی را بررسی می کند، تایم سرور را نمایش می دهد. می‌توانید به‌روزرسانی را روی دستی یا خودکار تنظیم کنید و در صورت نیاز به‌روزرسانی‌ها را بازگردانید.

12- SEO Toolkit

این ابزار قادر به بررسی وب سایت ها برای بهینه سازی موتورهای جستجو و شناسایی و گزارش فعالیت خزنده های موتورهای جستجو است. این رتبه را ردیابی می کند و توصیه هایی برای بهبود سئو سایت ارائه می دهد.

13- Acronis Backup

این ابزار به شما کمک می کند تا از کل سرور اعم از تمام وب سایت ها و پایگاه های داده و فایل های موجود نسخه پشتیبان تهیه کنید و در صورت مواجه شدن سرور با مشکلات از دست دادن اطلاعات، از آن برای بازیابی و بازیابی سایت ها استفاده کنید. .

14- Kaspersky Antivirus for Servers

همانطور که از نام آن پیداست، این افزونه آنتی ویروس معروف کسپرسکی را روی سرور نصب و اجرا می کند تا از سرور در برابر خطرات امنیتی محافظت کند. از ویژگی های این ابزار می توان به اسکن ورود و خروج تمامی ترافیک روی سرور، حذف پیام ها و کدهای مخرب و به روز رسانی خودکار اشاره کرد. البته، برای استفاده کامل از این ابزار، باید یک کلید مجوز برای آن دریافت کنید.

15- Laravel Toolkit

با کمک این افزونه می توانید وب سایت های در حال اجرا بر روی فریم ورک لاراول را مدیریت کرده همچنین امکان اجرای دستورات مهم Composer و Artisan بدون نیاز به دسترسی به پوشه وجود دارد که به کنترل جداول و توسعه لاراول کمک می کند.

16- Joomla Toolkit

این ابزار به شما امکان نصب، مدیریت و بهینه سازی هاست جوملا را می دهد. به طور خودکار سایت های نصب شده جوملا را به طور همزمان به روز می کند. می تواند سایت های جوملا را همزمان تکرار کند و مشکلات فنی پوسته ها و افزونه ها را بررسی کند.

17- NET Toolkit

اگر از زبان ASP برای توسعه وب سایت خود استفاده کرده اید، این ابزار به شما کمک می کند تا برنامه های ASP.NET را نظارت کنید و همیشه آخرین نسخه ASP را به روز کنید. همچنین می توانید نسخه های نصب شده ASP.NET Core Runtime را مدیریت کنید.

سایر ویژگی های پلسک

کنترل پنل پلسک علاوه بر مواردی که تاکنون گفتیم دارای ویژگی های منحصر به فرد دیگری نیز می باشد که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم:
پلسک همچنین می تواند با نرم افزارهای حسابداری میزبانی مانند WHMCS، BLESTA و ClientExec سازگار باشد که دست شرکت های هاستینگ را برای انتخاب پنل کاربری هاست باز می گذارد.
پلسک از توزیع های لینوکس بیشتری پشتیبانی می کند اگر بخواهیم نام ببریم باید بگوییم از توزیع های Debian، Ubuntu، CentOS، Red Hat Enterprise، CloudLinux، AlmaLinux، Rochy Linux و Virtuozzo Linux پشتیبانی می کند. همچنین ویندوز سرور 2012، 2016، 2019 و 2022 را ساپورت می کند.
با کمک افزونه هایی مانند Amazon Backup، Google Drive Backup، OneDrive Backup و DropBox Backup می توانید مستقیماً نسخه پشتیبان وب سایت خود را در درایو ابری شخصی خود آپلود کنید. از طرفی نصب پلسک بسیار آسان و سریع است.

جمع بندی

کنترل پنل پلسک را می توان حرفه ای ترین ابزار برای مدیریت هاست ویندوزی دانست. تنها دلیل استفاده کمتر از ابزارهای دیگر، قیمت بالای آن نسبت به سایر کنترل پنل ها است. وقتی صحبت از یک هاست حرفه ای و امنیتی به میان می آید، پلسک جزو اولین گزینه ها برای مدیریت یک هاست بشمار می رود که هم برای سرورهای لینوکسی و هم برای سرورهای ویندوزی قابلیت اجرا دارد. 

پاسخ دهی

  • Rating
X