در این مقاله قصد داریم درباره تفاوت سرور ابری با سرور مجازی چیست؟ بپردازیم. در حال حاضر دانستن تفاوت تکنولوژیکی مناسب بین سرور ابری و سرور مجازی در صنعت هاست کمی پیچیده است. به طور کلی اکثر مردم تفاوت اساسی این دو را نمی دانند که دلیل آن عدم آگاهی از تفاوت این دو فناوری و استفاده از سرور مجازی و سرور ابری در میزبانی وب است.
با پیشرفت مجازیسازی و فعالیتهای از راه دور، تعداد سازمانها و حتی استارتآپهایی که این راهحلها را برای میزبانی وبسایتهای خود انتخاب میکنند، افزایش چشمگیری داشته است. آنها دیگر نیازی به داشتن معماری فیزیکی (مثلاً یک CPU با مشخصات پردازشی خاص، رم و فضای ذخیره سازی)، یک سیستم عامل روی این سخت افزار یا یک برنامه وب خاص (مانند وردپرس، مجنتو، دروپال، جوملا و غیره ندارند. موارد) نیازی به میزبانی و اجرای وب سایت خود ندارند.
سرور مجازی چه کاربردی دارد؟
علاوه بر این، آنها دیگر نیازی به منابع تغذیه کارآمد و اضافی و همچنین نگهداری دوره ای زیرساخت سخت افزاری برای اطمینان از ثبات و عملکرد سرور ندارند. ابتدا اجازه دهید کمی در مورد اصول ابر و مجازی سازی صحبت کنیم. به عبارت سادهتر، ابر و مجازیسازی چیزی است که تجهیزات سختافزاری، سیستمعامل و برنامههای در حال اجرا بر روی یک سختافزار را از یکدیگر جدا میکند.
مفهوم اصلی در هر دو فناوری یکسان است. با این حال، قابلیت اطمینان، انعطاف پذیری و در دسترس بودن برخی از شاخص های اصلی تمایز بین این دو فناوری هستند.
میزبانی وب مبتنی بر سرور مجازی (Virtual Private Server) که گاهی اوقات به عنوان “Private Cloud” شناخته می شود، بر اساس سرورهایی است که با استفاده از مکانیزم مجازی سازی ساخته شده اند. معماری آن به شکل اسلات های انحصاری متعدد در یک ماشین مجازی است. هر شکاف را می توان به یک سری منابع اختصاصی متصل کرد. با این حال، این فناوری زمان و منابع را به اشتراک می گذارد.
یکی از مهمترین معایبی که مانع از پیشرفت صنعت میزبانی VPS برای رسیدن به سطوح بالاتر می شود، آسیب پذیری آن است که باعث می شود یک اسلات یا منبع خاص به دلیل هر نوع خطا یا خرابی از کار بیفتد و در نتیجه برنامه یا وب سایت از کار بیفتد. بر اساس آن، تا زمانی که مشکل برطرف نشود، در دسترس نخواهد بود. با این حال، برنامه های دیگر در اسلات های دیگر بدون هیچ گونه اختلال در سرویس به کار خود ادامه می دهند.
اما در هر صورت، در موارد استثنایی، این امکان نیز وجود دارد که به دلیل مشکل جدی در یک اسلات خاص، مانند ترافیک بیش از حد در یک روز یا حملات DDoS، کل سرور و برنامه های در حال اجرا بر روی سرور دچار اختلال شده یا از دسترس خارج شوند. زیرا همه منابع به یک ماشین تعلق دارند. با این حال، میزبانی VPS مزایای خود را نیز دارد، زیرا عملکرد آن به هاست اختصاصی و هاست اشتراکی نزدیک است.
مزایای استفاده از سرور مجازی
سرور مجازی آزادی و اختیار کامل را در اختیار کاربر قرار می دهد. شما به راحتی می توانید سرور خود را همانطور که دوست دارید مدیریت کنید، به همه چیز دسترسی دارید و می توانید تمام نرم افزارهای مورد نیاز خود را نصب کنید.
کاربرد سرور مجازی بالاست. برخلاف هاست اشتراکی، VPS به ترافیک یا اندازه مخاطب شما بستگی ندارد. شما منابع خود را دارید و از سرورهای دیگر جدا هستید.
سرور ابری چیست؟
هاست ابری در حال حاضر بهترین مدل میزبانی برای وب سایت ها (یا برنامه های کاربردی وب) موجود است. این فناوری در مدت زمان نسبتاً کوتاهی به سطح قابل توجهی از پذیرش و استفاده رسیده است.
وبسایتهایی که روی سرور ابری میزبانی میشوند، در هر زمان و هر مکان قابل دسترسی هستند. این بدان معناست که منابع میزبانی برای هر وب سایت در هر خوشه از سرور ابری تکرار می شود.
مقایسه سرور مجازی و سرور ابری
سرور مجازی معمولاً کارایی کمتری دارد زیرا مقدار مشخصی از منابع محاسباتی را به هر کاربر اختصاص می دهد. بنابراین در صورت افزایش نیاز، سیستم قادر به رسیدگی به درخواست اضافی نخواهد بود و به راحتی دچار اختلال و کاهش عملکرد خواهد شد. در صورت خرابی سرور نیز همین اتفاق می افتد.
اما میزبانی سرور ابری با افزایش تقاضا پاسخ متفاوتی می دهد. در یک محیط ابری، وب سایت شما بر روی مجموعه ای از منابع محاسباتی یکپارچه میزبانی می شود. این بدان معنی است که اگر یک سرور به حد اشباع خود برسد، سرور دوم آماده اجرا است. به طور مشابه، اگر یکی از سرورها از کار بیفتد یا از کار بیفتد، وب سایت همچنان راه اندازی می شود زیرا سرورهای دیگر به میزبانی ترافیک ورودی ادامه می دهند.
اگر به دنبال قابلیت اطمینان و عملکرد قدرتمند هستید، میزبانی ابری یک انتخاب عالی است. قیمت مناسب خدمات ابری نشان می دهد که بازار پتانسیل رشد بالایی دارد. علاوه بر این، نشان می دهد که میزبانی ابری مقرون به صرفه و قابل توجیه است. VPS برای افرادی که علاقه مند به میزبانی تنها یک وب سایت هستند مناسب است. اگرچه قدرتمند است، اما در صورت بروز ترافیک سنگین یا مشکلات فنی، زمان مورد نیاز شما را تضمین نمی کند.
به قسمتی رسیدیم که موضوع اصلی مقاله است. همه چیزهایی که تا الان گفتیم پیش نیاز این بخش بود. حال می خواهیم تفاوت سرور مجازی و سرور ابری را از جنبه های مختلف بررسی کنیم.
هزینه
VPS گرانتر از هاست اشتراکی و ارزانتر از سرور اختصاصی است! از طرفی قابلیت های بسیار بیشتری نسبت به هاست اشتراکی دارد و در عین حال قدرت یک سرور اختصاصی را هم ندارد. با وجود قیمت مناسب، در مقایسه با سرورهای ابری حرف زیادی برای گفتن ندارد.
خیلی کوتاه و در یک خط بگوییم: سرور ابری بسیار مقرون به صرفه تر از سرور مجازی است!
اگر از اولین (سرور ابری) استفاده می کنید، فقط برای آنچه استفاده می کنید هزینه می پردازید. به عنوان مثال، اگر به 2 گیگابایت رم نیاز دارید، پولی که می پردازید برای همان 2 گیگابایت خواهد بود. اما در مورد وضعیت VPS چطور؟
در سرور مجازی میزان استفاده شما اهمیت چندانی ندارد. تنها چیزی که اهمیت دارد میزان منابع اختصاص داده شده است. به عنوان مثال، شاید شما فقط از 2 گیگابایت رم استفاده می کنید، اما از ابتدا 4 گیگابایت رم ارائه کرده اید. در چنین حالتی باید برای همان 4 گیگابایت پول پرداخت کنید و اصلاً مهم نیست که از کل ظرفیت رم ارائه شده استفاده نکنید.
بنابراین، می توان گفت، یک تفاوت بین سرور ابری و سرور مجازی به هزینه ها مربوط می شود. بدون شک سرور ابری اقتصادی تر است!
مقیاس پذیری
از نظر مقیاس پذیری، سرور ابری عملکرد بهتری دارد.
در سرور مجازی، بسته به سرور فیزیکی که به فضاهای ایزوله تقسیم شده است، مقدار معینی از منابع در دسترس خواهد بود. مشکل اینجاست که در نهایت این منابع هر چقدر هم که زیاد و قدرتمند باشند باز هم محدود هستند! به عنوان مثال، فرض کنید رم در یک سرور فیزیکی 12 گیگابایت است. پس از استفاده از فناوری مجازی سازی و تقسیم سرور به چهار فضای ایزوله یا VPS، هر بخش دارای 4 گیگابایت رم خواهد بود.
حال اگر یکی از سایت هایی که روی این فضاها قرار داده شده نیاز به رم بیشتری داشته باشد تکلیف چیست؟ آیا می تواند ارتقا یابد؟ خب نه!
همانطور که متوجه شدید بقیه ظرفیت رم بین فضاهای دیگر تقسیم می شود، یعنی عملا رمی برای تخصیص به فضای مذکور باقی نمانده است. اما در سرورهای ابری وضعیت متفاوت است.
از آنجایی که سرور ابری شبکه ای متشکل از چندین سرور فیزیکی است، میزان منابع موجود به طور قابل توجهی بیشتر است. بنابراین، اگر نیاز به ارتقا یا حتی کاهش منابع وجود داشته باشد، می توان این کار را به راحتی انجام داد. بدون هیچ مشکلی در عملکرد سایت.
امنیت
از نظر امنیت هر دو نوع سرور یعنی مجازی و سرور ابری نقاط قوت و ضعف خود را دارند.
به عنوان مثال، VPS تنها یک سرور فیزیکی است و باید تمام تلاش خود را برای محافظت از همان سرور انجام داد. اما سرورهای ابری شامل چندین سرور در نقاط مختلف جهان هستند و امنیت همه آنها دشوارتر خواهد بود.
همچنین در صورت استفاده از سرور مجازی، از آنجایی که فضای در دسترس هر کاربر کاملاً ایزوله است، فعالیت مخرب یکی از همسایگان خطری برای دیگران نخواهد داشت. علاوه بر این، در اکثر پلن های سرور مجازی، کاربر به ریشه سرور دسترسی دارد. یعنی می تواند نرم افزار خود را نصب و اجرا کند تا امنیت سرور را افزایش دهد.
در مورد سرورهای ابری، یکی از مهمترین نقاط قوت این است که ارائه دهندگان وظیفه حفظ زیرساخت را بر عهده دارند! یعنی کاربر برای هر مشکل کوچک و بزرگی نیازی به اقدام ندارد. از طرفی این موضوع نیز می تواند مشکل ساز باشد; زیرا کاربر برخلاف سرور مجازی نمی تواند از راهکارهای مورد نظر خود برای افزایش امنیت استفاده کند.
امکان شخصی سازی
یکی دیگر از تفاوت های سرور مجازی و ابری در ویژگی های شخصی سازی است. به طور کلی در سرور مجازی در صورت دسترسی به روت سرور امکان شخصی سازی تا حد قابل توجهی فراهم می شود. البته ناگفته نماند که در برخی پلن ها سرور مجازی به صورت مدیریت شده ارائه می شود. در چنین حالتی دست شما بسته می شود تا تغییرات مورد نظر را اعمال کنید.
بنابراین در سرور مجازی (بیشتر اوقات) می توانید سیستم عامل مورد نظر، نرم افزارهای مورد نیاز، تنظیمات دلخواه و … را نصب و اعمال کنید، در حالی که وقتی صحبت از سرور ابری می شود نمی توان ادعا کرد که شخصی سازی تا این حد در دسترس است!
بسته به ارائه دهنده ای که سرویس ابری خود را از آن دریافت می کنید، گزینه های سفارشی سازی بسیار کمتری خواهید داشت. بیشتر زیرساختهای ابری توسط میزبانی کنترل میشوند و شما نمیتوانید آنها را زیاد تغییر دهید.
در سرور مجازی، امکان شخصی سازی بسیار بیشتر از سرور ابری وجود دارد! زیرا شما یک فضای کاملا خصوصی دارید و می توانید آن را به سلیقه خود تنظیم کنید. در حالی که با یک سرور ابری، شما بخشی از یک کل بزرگتر خواهید شد. مدیریت این کل معمولاً به عهده مدیریت خواهد بود.
سرعت
پارامتر سرعت باید از چند جنبه مورد بررسی قرار گیرد. از نظر سخت افزاری باید بگوییم که سرور مجازی به دلیل اینکه منابع خاص خود را دارد در مواجهه با حجم معینی از ترافیک سرعت پایدار و قابل قبولی را ارائه می دهد. اما در سرور ابری، منابع بین چندین کاربر به اشتراک گذاشته می شود. اگرچه ارائه دهنده سعی می کند با تکنیک های مختلف سرعت خود را حفظ کند، اما گاهی اوقات ممکن است همه چیز آنطور که می خواهید پیش نرود!
جنبه بعدی مقیاس پذیری است که در بالا در مورد آن صحبت کردیم. اگر از سرورهای ابری استفاده میکنید، میتوانید منابع را برای حفظ سرعت مناسب در هنگام مواجهه با ترافیک سنگین افزایش دهید. در حالی که اگر کاربر VPS هستید، نمی توانید این کار را انجام دهید.
موضوع دیگری که تفاوت بین سرور ابری و مجازی است، مکان سرور است. کاربران سرور ابری می توانند مراکز داده را در بخشی از جهان که به کاربران هدف آنها نزدیک تر است انتخاب کنند. خوب، هر چه فاصله کمتر باشد، سرعت بالاتر است.
همانطور که احتمالا می دانید، یکی از ابزارهای مهم برای سرعت، CDN است. در هر دو نوع سرور می توانید از این قابلیت استفاده کنید و سرعت را به میزان قابل توجهی افزایش دهید.
جمع بندی
در نهایت این شما هستید که بسته به نیاز خود گزینه مناسب را انتخاب کنید. همانطور که خواندید، هر دو نوع سرور میزبانی وب، یعنی مجازی و ابری، شباهت های زیادی در ساختار دارند و بزرگترین تفاوت آنها به نحوه پیاده سازی آنها برمی گردد.
به طور کلی، اکثر توسعه دهندگان وب به سمت سرورهای ابری می روند زیرا مقیاس پذیری چیزی است که آنها از آن استفاده زیادی می کنند. یعنی در صورت لزوم می توانند منابع را ارتقا دهند (یا کاهش دهند) که امکان بسیار جذابی برای آنهاست.
پاسخ دهی